Megbocsátás 5 nyelve / folytatás...

2017.08.07

Akkor most nézzük meg a többit:

Kárpótlás - Mivel tehetném jóvá a történteket?

A kártérítés az emberi lélek jogos igénye. A jóvátételi igény a szeretetigénnyel függ össze. Ezért biztosítsuk szeretetünkről a társunkat. Alkalmazhatunk: elismerő szavak, szívességek, ajándékozás, minőségi idő biztosítása a másik iránti figyelemre, gyöngéd testi érintés. Szoktátok érezni, hogy jár nektek az elégtétel? A kárpótlási igényünket azon a nyelven juttassuk kifejezésre, amelyen szerettünk leginkább ért, ha sikert szeretnénk elérni. (5 szeretet nyelv) Volt olyan eset amikor valakit nyilvánosan megaláztatok? Ha igen, akkor gondolkodjatok el azon, hogy tudnátok ezt az illetőt mások előtt megdicsérni, ezzel lehetőséget teremtve a kölcsönös tisztelet helyreállítására.

Példamondatok:

 • Mivel kárpótolhatnám az általam okozott veszteséget?
 • Tudom, hogy mélyen megbántottalak és úgy érzem valamivel fizetnem kell az általam okozott sérelemért. Te mit javasolsz?
 • Úgy érzem a sajnálom itt kevés. Szeretném pótolni a kárt, amit okoztam. Szerinted mi lenne megfelelő?
 • Tudom, hogy kellemetlenséget okoztam. Állok rendelkezésedre, hogy kiegyenlítsem a számlát.
 • Tudom, hogy már számtalanszor megszegtem a fogadkozásomat. Adjam ezúttal írásba az ígéretemet?


Őszinte megbánás - Ígérem, nem fordul elő többé.

Aki sokszor okoz fájdalmat, az remélhetőleg egyszer el fog jutni a változtatás igényéig. A szándékot szavakkal is meg kell erősíteni. Jó, ha elmondja, hogy mit érez, ezzel alátámasztva, hogy valóban meg akarja változtatni a viselkedését. Dolgozzon ki tervet a változásra. Ha újra elköveti a hibát, akkor a legjobb gyorsan szóbahozni és frissen bocsánatot kérni. Az őszinte megbánás egy fordulatot jelent az életünkben. (180fokos fordulat) Az egyén felismeri, hogy a jelenlegi viselkedése mennyire káros. Fájdalmat érez a másik embernek okozott sérelem miatt, ezért úgy dönt, hogy változtat a viselkedésén. Minden a változás szándékával kezdődik! => szavakba öntjük szándékunk! Ehhez éreznünk kell, hogy jelenlegi viselkedésünk erkölcsileg nem megfelelő. (ez nem jelenti azt, hogy csak akkor kell változtatnunk, ha erkölcsileg kifogásolhatók a tetteink. Pl.: ha a másik fél elsődleges szeretetnyelve a szívesség és azzal hogy kitakarítunk szeretetünket fejezhetjük ki a másiknak, akkor megbánhatjuk, hogy eddig ezt figyelmen kívül hagytuk. Ez nem erkölcsi kérdés, ez a másik elégedettségének kielégítése.) => változáshoz vezető út kidolgozása (pozitív változások elindítása, 5 szeretetnyelv gyakorlása a másik felé). Ne felejtsük, hogy a változás nem biztos, hogy azonnal megtörténik. Az úton vannak buktatók, de nem szabad feladni. Kelj fel és kezdd elölről!

Példamondatok:

 • Hogyan fejezhetném ki magamat legközelebb úgy, hogy ne bántsalak meg?
 • Csalódást okoztam azzal, hogy újra elkövettem ezt a hibát. Mi segítene neked abban, hogy megint tudj bízni bennem.
 • Tudom, hogy viselkedésemmel nem segítek. Szerinted miben kellene változnom, hogy javuljon a helyzet?


Megbocsátás kérése - Meg tudnál bocsátani?

A bocsánatkérés, azt jelenti, hogy a sértő fél szeretné a kapcsolatot helyrehozni. A bocsánatkérő sebezhető állapotban van. Ezért is félnek sokan bocsánatot kérni. Félnek a hatalomvesztéstől, a visszautasítástól, az erkölcsi bukástól. A megbocsátást nem lehet követelni, hiszen a sértett fél sincs könnyebb helyzetben. Ilyenkor ő lemond az igazságtételhez való jogáról, el kell engednie haragját, sértettségét vagy megalázottságát. Sokszor bántó viselkedésünk következményével is tovább kell élnie.Mi visz rá minket, hogy kérjük a megbocsátást? - félelmeink
 • Félelem a hatalomvesztéstől. (másik ember kezébe helyezi a sorsát és a kapcsolat jövőjét és ezt nehezen viseli)
 • Félelem a visszautasítástól. (Elutasítástól való félelem)
 • Félelem a bukástól. (A hiba elismerés egyenlő egy csőddel)
 • Aki megbocsát, az lemond az igazságtételhez való jogáról.
 • A megbocsátónak lehet hogy hosszú távon viselnie kell a bántás következményét.
 • Mert a vétek súlya és/vagy többször is megismétlődött.
Miért nehéz megbocsátani? - mert nem apróság Kommunikációnkban fontos a másik fél szeretetnyelvén megszólalnunk.

Példamondatok:

 • Sajnálom a hangnemet, amit veled szemben megütöttem. Tudom, hogy túl hangosan és erélyesen szóltam. Semmivel nem érdemelted ki ezt. Bután viselkedtem. Megbocsátasz?
 • Tudom, hogy megbántottalak azzal, amit tettem. Minden jogod megvan ahhoz, hogy ne állj szóba velem többé, de őszintén sajnálom amit tettem. Remélem, hogy megbocsátasz.
 • Nem akartalak megbántani, de sajnos megtörtént. Erre most jöttem rá és látom, hogy rosszat tettem attól függetlenül, hogy csak viccnek szántam az egészet. Ígérem nem fordul elő többé. Arra szeretnélek kérni, hogy légy szíves bocsáss meg nekem.