Elengedés_fájdalom

2017.07.10

A fájdalom ebben az esetben, önsajnálat. Tudományosan bizonyított tény, hogy az a cselekvés, amit 21 napon át rendszeresen végzünk, a szokásunkká válik. Ugyan ez fordítva is igaz, ha 21 napig nem tesszük, akkor az megszűnik.

HAAA!, kedves olvasó, szinte hallom, ahogy megkönnyebbülsz. Csak ennyi lenne, közel egy hónap. Ez menni fog. Valóban ilyen egyszerű lenne? 21 napos "nem tevéssel" feloldhatunk egy lelki eredetű dolgot. Ami lehet, hogy egyébként egy kedvelt tevékenységed? Sajnos ez nem ilyen egyszerű, de mint már korábban írtam, haladunk a szív felé és ez nagyon jó! Ez is egy olyan állomás, ahol többet megtudhatsz/megtapasztalhatsz magadról. Hát akkor kalandra fel!

Fontos felismerned, hogy önsajnálatod milyen célt szolgál. Önigazolást akarsz nyerni, kényelmes ez a szerep, talán még függésben is vagy vele. Az önsajnálat minden esetben az egyénre koncentrál. Olyan külső szemlélőket gyűjtesz magad köré, akik ebben a dologban melléd tudnak állni, és a teóriákat veled együtt osztják. Igazából, ezekkel az emberekkel nem őszinte a kapcsolatod, csak éppen aktuális igazad alátámasztására kellenek. Így valódi barátaid eltávolodnak, később elvesztheted őket és a folytonos sajnálkozások depresszióhoz vezetnek. Befelé forduló, elszigetelt állapotba kerülsz. Ugye te sem szeretnél ebbe a mókuskerékbe kerülni?! (ha épp ilyen helyzetben vagy, keress minket bátran elérhetőségeink valamelyikén itt)

Tehát, minél előbb ismered fel, hogy önsajnálatba burkolózol, annál hamarabb továbbléphetsz.

A fájdalmat meg kell élni, de nem szabad belesüllyedni. Ne az önsajnálat irányába fordulj. Ha kell sírj, ha kell kiabálj, vezesd le a fájdalmad (vigyázva, hogy nem másokon!). Éld meg, a maga őszinte, tisztaságában. Mindeközben tudatosítsd magadban, hogy van élet a fájdalmon túl is. Ha kell, keress egy közösséget, akik segítenek a feloldásban. Ne zárkózz magadba, törekedj a közösség építésre. Ha nem tudsz senkivel sem beszélni, úgy érzed egyedül vagy, úgysem ért meg senki, mond el Istennek. Mond el minden fájdalmad, dühöd, sértettséged, őszintén, ami a szíveden, az a szádon. Csak ketten halljátok. Te és Isten.


A gyógyuláshoz vezető út, ha kibeszéled/kiadod magadból, úgy hogy közben, ezzel másokat nem bántasz meg. Nem az a cél, hogy bólogató emberek vegyenek körül, akik segítenek cipelni a fájdalmad, hanem, hogy lerakd és tovább lépj a következő szintre.

Ha úgy érzed egyedül nem megy, segítség itt!