Elengedés_harag a másik felé és magam felé

2017.07.17

Amikor kiteljesedik bennünk a fájdalom, akkor éljük meg haragunkat igazán. Először a másikat hibáztatjuk. Ő tehet mindenről, az egész csak az ő hibája. Aztán önmagunk felé fordulunk, önértékelésünket keményen romboljuk, másképp tehettem volna... stb.

A harag önmagában nem bűn. A probléma abból adódik, ha rosszul kezeljük. Gondoltál már arra, hogy a harag, egyfajta törődés? Törődsz a másikkal. Iránta érzett érzelmeid kifejezése. Lehet, nem éppen pozitív értelemben, de foglalkozol vele. DE, egy nagy fegyver van ilyenkor a kezedben, ami bizony feléd irányul. Bármennyire is úgy érzed, hogy a haragból merítesz erőt a tovább lépéshez, ez hazugság. Dr. Harold Bloomfield írja: "A megoldatlan érzelmi fájdalmak pusztítóan hatnak az immunrendszerre, a szívműködésre, a hormonszintre, és más fiziológiai funkciókra. Meg kell békülnünk a múltunkkal, mert szó szerint az életünk múlhat rajta." Döbbenetes, igaz!

Hogyan mássz ki a haragból?

  • Ne a téged ért veszteség legyen a középpontban, hanem keresd meg azokat, amiket tanultál belőle.
  • Hagyj fel a szégyenérzettel. (szégyenled azt aki vagy - pedig nincs rá semmi okod)
  • Ne büntesd maga tovább, "a mi lett volna ha..." szöveggel.
  • Lépj tovább. Fogadd el, hogy érzel haragot, félelmet, szorongást. Ne tagadd meg őket, ez is a folyamat része. De tudd, hogy ezek nem életed részei, tudd, hogy mikor kell letenned őket. Előre nézz, háttal nem mehetsz a jövődbe.

Ehhez a témakörhöz kapcsolódik szorosan a megbocsátás, a hála és a szeretet. Ezekről is nemsokára olvashatsz.

A harag olyan, mintha egy menő sportkocsiban lennél. Gázt adsz, felpörög a motor és száguldasz, tiéd az egész világ, és csak ekkor jössz rá, hogy nem fog a fék. Ha haragszol, még inkább türelmesnek kell lenned. Haragunk lendületében ugyanis tehetünk vagy mondhatunk olyat, amit később megbánhatunk. Nem úgy akartuk, nem ezt akartuk. Később sokkal nehezebb lesz magyarázkodni, inkább előzzük meg a bajt.

Vizsgáld meg magad és a helyzetet:

  • Jogos a haragod? - van, hogy igen, de van, hogy nem.
  • Valóban megéri másokat is belevonni? - ugyanis a dühöd kihat a környezetedre.
  • A megkönnyebbülés, melyet a harag kiadásával érzel, megéri az eredményt? - a harag túlzásokra vezet, olyan dolgokat mondat ki veled, amit már nem tudsz visszavonni.
Kulcsszavak: önfegyelem, türelem, ha kell számolj 10.000-ig! A haragot ki kell adni, de nem mindegy hogyan, mikor és kinek.